Att tycka om varmrökt lax, gärna tillsammans med nypotatis och romsås, ligger i ryggraden hos alla civiliserade människor. Folk som inte förstår storheten i denna maträtt är inte relevanta.
Jag och min vän Sara beslutade oss för att lyxa till vår onsdagskväll med att förtära just denna ädla delikatess. Vi åkte till ett trendigt fiskrökeri i Limhamn vid namn.. "Limhamns fiskrökeri". Vi hoppades innerligt att deras varmrökta lax var bättre än deras förmåga att komma på innovativa butiksnamn.

Vi skred till verket och köpte 1.1 kg sprudlande färsk varmrökt lax. Nu började vi verkligen känna av vår hunger och begär till denna maträtters crème de la crème. Vi skyndade till en Ica-butik och köpte de övriga essentiella ingredienserna - nypotatis, crème fraîche, dill os.v. När detta var avklarat bar det iväg med rasande fart till Möllan. Efter en liten avstickare där Sara hämtade ut sitt bortslarvade körkort på Babel var vi i full fart med att tillaga vårt mästerverk.

Att tillaga varmrökt lax är lite som att deltaga i en andakt. Allt måste stämma - från mängd dill till koktid för potatisen. Vi navigerade detta gastronomiska minfält med villkorslös koncentration och lyckades till slut producera ett värdigt slutresultat.
aaaah limhamn =)
SvaraRadera